Ştiri
Cum apare o suprasolicitare în rețeaua electrică internă și de ce aceasta duce la incendiu?
Energia electrică devine din ce în ce mai importantă în viața noastră de zi cu zi, oferindu-ne confort și facilități moderne. Cu toate acestea, mulți consumatori nu conștientizează pe deplin riscurile asociate cu utilizarea ei. Orice rețea electrică internă este proiectată pentru o anumită putere. Deși majoritatea știu și înțeleg acest lucru, continuă să suprasolicite rețeaua, ceea ce adesea duce la consecințe neplăcute.
Suprasolicitarea are ca efect supraîncălzirea rețelei electrice, ceea ce provoacă reducerea duratei de viață a izolației sau deteriorarea acesteia, crescând riscul de scurtcircuit sau incendiu. În ultima perioadă, au fost detectate un număr mare de incendii provocate de suprasolicitarea rețelei interne de către consumatori, motiv pentru care este important să abordăm acest subiect.
Care sunt motivele suprasolicitării rețelei electrice?
• Creșterea numărului de receptori în gospodărie.
• Conectarea a mai multor dispozitive electrice la o singură priză.
• Utilizarea dispozitivelor electrice reparate artizanal.
• Secțiunea conductorilor în rețeaua electrică internă este mică.
• Nedivizarea rețelelor electrice interne la mai multe aparate de protecție: Toată rețeaua electrică internă este conectată la un singur dispozitiv de protecție.
• Lipsa echipamentelor de protecție adecvate: Utilizarea întreruptoarelor și a siguranțelor cu o putere mai mică sau mai mare decât necesită rețeaua.
Cum apare în practică suprasolicitarea rețelei ?
Să luăm în considerare cazul aparatelor electrice frecvent întâlnite în gospodărie. De exemplu, avem o priză în care utilizatorul rețelei electrice conectează o mașină de spălat de 2,5 kW și un fierbător de apă de 2,2 kW. Ulterior, curentul electric va avea o intensitate de aproximativ de 22 Amperi.
În cazul în care divizarea rețelei electrice interne va fi realizată prin intermediul a mai multe aparate de protecție și calculată corect, întrerupătorul automat va acționa, semnalând astfel o suprasarcină în secțiunea de rețea conectată la acel întrerupător.
Dacă rețeaua nu este divizată prin panoul de distribuție intern, din cauza faptului că cea mai frecventă cablare electrică din case este realizată cu conductori care suportă un curent de 19A, iar prizele moderne sunt proiectate pentru un curent de 16A, izolația începe să ardă, carcasa prizei se topește, ceea ce ulterior duce la incendiu.
Cum să evităm suprasolicitarea rețelei electrice interne?
• Nu conectați mai multe dispozitive electrice la o singură priză.
• Nu folosiți dispozitive electrice reparate artizanal.
• Solicitați periodic un electrician autorizat pentru a inspecta și întreține panoul de distribuție, prizele, întrerupătoarele și cutiile de distribuție.
• În cazul declanșării echipamentului de protecție, apelați un specialist pentru a identifica cauzele și necesitatea reparațiilor.
• Toate lucrările de proiectare, instalare și reparații ale rețelei electrice interne trebuie efectuate de un electrician autorizat, conform normelor actuale.
• Pentru a dispune de serviciile unui electrician autorizat, vă îndemnăm să consultați următoarea listă: https://www.anre.md/lista-electricienilor-autorizati-3-188
S.A. „RED-Nord” vă îndeamnă să luați în considerare aceste reguli pentru a asigura stabilitatea, fiabilitatea și cel mai important, siguranța rețelei electrice interne, prevenind apariția suprasolicitării, incendiilor și altor neplăceri.