Comunicate de presă
Funcțiunea, procesul de modernizare, modificare și deservire a unui contor
Astăzi continuăm povestea noastră despre ce facem și ce suntem! Vă vom răspunde la niște întrebări pe care poate că vi le-ați pus măcar din simplă curiozitate, cum ar fi – care-i treaba cu funcțiunea, procesul de modernizare, modificare și deservire a unui contor?! Și care e diferența dintre un contor cu inducție (cu linia aia rotitoare, de ne trimiteau bunicile, când coceau, să vedem dacă se învârte)! și un contor electric.
De-a lungul timpului, tehnologia a trecut printr-un amplu val de modernizare. Noi toți am căutat să ținem pasul cu ea, când mai rapid, când mai lent, dar punctul în care am ajuns e impresionant! Astfel, acele contoare cu inducție, cu o marjă de eroare de 2% ( în plus sau în minus, când în favoarea, când în defavoarea clientului) au fost înlocuite. Acum folosim contoare electrice, care calculează până și energia consumată de un încărcător, care poate nici nu e conectat la un dispozitiv electric. Iată de ce vorbim deseori despre eficiența energetică! Precizia noilor tehnologii ne detrmină să fim raționali! Și asta e tare bine-venit!
Și acum să mai dăm din casă! În cadrul întreprinderii S.A. „RED-Nord” funcționează serviciul metrologic. Aici specialiștii se ocupă de reparația și verificarea contoarelor electrice, a transformatoarelor de curent, a mijloacelor de măsurare, dar și de măsurarea propriu-zisă a parametrilor de calitate a energiei electrice.
Conform legii metrologiei, o dată la 4-8 ani (în dependență de tipul de contor) mijloacele de măsurare sunt supuse verificărilor.
Inginerii din cadrul serviciului de evidență identifică acele contoare care trebuie să fie supuse verificării metrologice. În cazul depistării unor defecte tehnice, contoarele se supun reparației. După acest proces, invităm verificatorul de stat pentru verificările propriu-zise și pentru aplicarea sigiliului.
Mijloacele de măsurare sunt gata pentru a fi returnate în filiale! Acestea vor deservi încă o perioadă îndelungată de timp. Ajuns la consumator, aparatului i se aplică încă un sigiliu (la cutia de borne sau la branșament). În acest fel, orice îndoială privind precizia contoarelor noastre este definitiv demolată!
Povestea pare întortocheată, dar pe scurt ar suna cam așa - Totul este sub control, la control și cu cât mai informat ești tu, cu atât mai motivați suntem noi! Caută să fii eficient, căci cea mai ieftină energie electrică este cea pe care nu o consumi! Regula o știi deja - dacă ai întrebări, de cealaltă parte a monitorului stau oameni gata să răspundă!